Népzenészpalánta nevelő - Utánpótlás nevelés a Dél-Alföld tanyavilágában

Body:
 
 
 
 
 
 

 

PÁLYÁZATI PROGRAM CÍME:

Népzenészpalánta nevelő - Utánpótlás nevelés a Dél-Alföld tanyavilágában

 

TÁMOGATÓ PONTOS MEGNEVEZÉSE ÉS KÓDJA:

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő - Csoóri Sándor Alap CSSP-ZENEOKTAT-2022-0114

 

Időpontok:

November 25. péntek

18-21 óra

Katalin Napi Táncház

December 4. vasárnap!.  9-11 óra

Népzene Kóstoló

December 16-17.

Szöszmötölő műhelyfoglalkozás

Január 7. 9-11 óra

Népzene Kóstoló

Január 21.

„Vince Napi Mulatság”

Február 4. 9-11 óra

Népzene Kóstoló

Február 18.

„Farsangi Bál”

Március 4. 9-11 óra

Népzene Kóstoló

Március 18.

„Sándor, József, Benedek, gyertek táncba emberek”

Április 1. 9-11 óra

Népzene Kóstoló

Április 15.

Népzene Kóstoló

Április 22.

„Sárkányoló Mulatság”

Május 6. 9-11 óra

Népzene Kóstoló

Május 20. 9-11 óra

Népzene Kóstoló

Június 10.

„Pünkösdölő” műhelyfoglalkozás

 

 

PÁLYÁZATI PROGRAM RÖVID LEÍRÁSA:

A Mester Tanoda Alapítvány jelen projektjével az autentikus népzene Dél-Alföldön való oktatását segíti. A mindenkori Szeri Búzaszem Iskola diákjainak népművészeti oktatási lehetőségeit alapozó, a szülők, a tágabb család magyar műveltségét szélesítő, mélyítő program elsődleges célja a közösségteremtés, értékőrzés és a magyar identitás felélesztése a dél-alföldi tanyavilágban. Mindehhez kiegészítő szakmai oktatás szükséges, olyan tanárokkal, akik népzenészek, néptáncosok, népművészek, így a műveltséget első kézből örökítik.

A Csoóri Sándor ZENEOKTAT 2022. program segítségével kiegészítő népzenei képzés folyamatot tudunk biztosítani mindazoknak, akik szívesen tanulnának és gyakorolnának kéthetente népi ének, furulya és koboz foglakozásokon Fábri-Ivánovics Tünde népdalénekes, Barta Márton furulyás és Fábri Géza kobzos lelkes tanítása segítségével, megadva a gyerekeknek a magyar népzene anyanyelvi szintű elsajátításának lehetőségét. A hangszeres oktatáshoz szakmai anyagot és hangszereket biztosítunk.

A tanult készségek gyakorlásához, az évkörhöz kapcsolódó táncházakat tervezünk. A kötetlen közös együttlét a közösségépítést szolgálja, a családok bevonását, illetve a falu és környéke számára is nyitott. „Katalin Napi Táncház”, „Vince Napi Mulatság”, „Farsangoló”, „Sándor, József, “Benedek, gyertek táncba emberek”, „Sárkányoló Mulatság” és „Pünkösdölő” várja a népzenére, néptáncra váró hallgatóságot! 

A táncot Gera Márta és Csókási Imre néptáncoktató tanítják, a zenekar a Szegedi Piarista Iskola és a Népzenei Kamaraműhely népzenész palántáival kiegészülő meghívott zenészek alkalmi együttese. A közös muzsikálás, óriási motiváció a hangszeren tanulóknak és az egymásra figyelés, a türelem, tolerancia tanulásának remek színterei.

Két alkalommal tábor jellegű, hosszabb projekt munkával járó alkotásfolyamatot szervezünk, a műveltségi területek természetes összefüggését bemutatva, “Szöszmötölő” illetve “Pünkösdölő” néven. A zenét és táncot kiegészítjük kézműveskedéssel, népi játékokkal, helyismereti kirándulásokkal, élményközpontúan.

 

 

A rendezvényekhez a pályázat az oktatókat (zene/tánc/kézműves/mesemondó) biztosítja, de a megnövekedett rezsiköltségek miatt kérünk hozzájárulást a résztvevőktől!

Kérjük támogassák kedvezményes bérletek vásárlásával a programsorozatot!

Népzene kóstoló – gyermek (5-10 éves):

4000Ft

az összes Népzenei Kóstolón és táncházban érvényes

Táncház – diák (5-18 éves)

1500Ft

az összes táncházba érvényes

Táncház – felnőtt

3000Ft

az összes táncházba érvényes

 

Alkalmanként is lehet hozzájárulni a táncházakban: diák 600Ft, felnőtt 1200 Ft

JELENTKEZÉS, további információk:

A Népzenei Kóstolóhoz várjuk, elsősorban az 5-10 éves gyerekek, jelentkezését november 15-ig a torokrisztina@gmail.com címen! Olyan gyerekeket várunk, akik nyitottak a hangszeres oktatás iránt, szeretik a zenét és hallás után – nem kottából -, szabadon szárnyalva szeretnének ismerkedni a népzenével!

A Szöszmötölő műhelyfoglalkozásra jelentkezés december 10-ig a torokrisztina@gmail.com címen! Maximum 20 fő jelentkezhet! Részletek hamarosan! Elsősorban a Népzenei Kóstoló tanulóit, de testvéreket, barátokat is szívesen látunk!

A bérletek megvásárolhatóak lesznek a Katalin Napi Táncházban, illetve későbbi alkalmakon.

Szeretettel várunk minden népzene kedvelőt és ismerkedőt egyaránt!

 

TÁMOGATÓK:

  • Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő
  • Csoóri Sándor Alap

 

Dátum:
2024-02-23 14:38:22

footi

Mester Tanoda Alapítvány

6724 Szeged, Bálint Sándor utca 14.
Telefonszám: +3662549098
info@mestertanoda.hu
térkép