Békesség a földön az embernek…- adventi népzenei nagykoncert Szegeden

Body:

Az újszegedi Árpád-házi Szent Erzsébet plébánia templomban 2023. december 20-án felcsendülő Békesség a földön…adventi népzenei nagykoncert zenei anyaga a moldvai, máig élő, magyar nyelvű liturgia énekeiből, illetve egyházi népénekeinkből állt össze. A koncert anyagában érdekes színfolt a magyar gregoriánumban ismert „In hoc anni circulo…”, illetve a gyermekkar által előadott „Paradicsom kertben” című dél-alföldi köszöntő összeállítás. A koncertet az eredeti moldvai énekek hangulata, a szólisták virtuozitása, a gyermekhangok tiszta csengése tette emlékezetessé.
Koncertünk fő vendége Petrás Mária Prima Primissima- és Magyar Örökség díjas népdalénekes, aki Szokolay Dongó Balázs príma díjas népzenésszel és Nyíri László népi hegedűs mellett a Népzenei Kamaraműhellyel is énekelt. Mária az együttesével különleges hangulatú műsort adott, amelyben szöszögő nyalvjárású csángó ima és ősi kaval hangsorú ballada is szerepelt.
A műsorban felléptek a házigazda zenekarok: Mentés Másként Együttes, Népzenei Kamaraműhely, Rekecsin együttes.
Fabulya Andrea versmondó évek óta kíséri hangzó gondolatokkal a koncertet, így az idén is két remekkel mélyítette a gondolatainkat, míg Lucz Ilona zongoraművész a közös záró számban közreműködött orgonán.
A templom zsúfolásig megtelt. A közönség több esetben is vastapssal jutalmazta  a produkciókat, az utolsó számban pedig lelkesen énekeltük együtt a közönséggel:
Békesség a földön az embernek! Mi, a résztvevők, ehhez a koncert alkotáshoz köthetjük az idő múlását és közös örömben feloldódva hálát adhatunk az egymás iránti szeretet ajándékáért,
kérve a békességet.


A belépés ingyenes volt, a nézőket segítők és felajánlók jóvoltából, zsíros kenyérrel és mézes pálinkával kínálhattuk. Köszönjük!

A Békesség a földön az embernek… koncertről a Mester Tanoda Alapítvány  YouTube linkjéről megtekinthető videofilm készült:
https://youtu.be/uf8Rjgz4hAg


Támogatók:
„A(z) Békesség a földön - Mézespálinka 2023. karácsonyi ünnepi népzenei nagykoncert szakmai program megvalósítását 2023. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.” 0022-MMA-23-REG

Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő - Nemzeti Kulturális Alap - Halmos Béla Program Kollégium 786131/572

Kulturális és Innovációs Minisztérium - Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő - Csoóri Sándor Alap CSSP-NEPZENE-2023-0104 #csoorisandoralap

 

 

 

Dátum:
2024-02-23 14:34:52
Lista elejére:

footi

Mester Tanoda Alapítvány

6724 Szeged, Bálint Sándor utca 14.
Telefonszám: +3662549098
info@mestertanoda.hu
térkép